Hogere boetes voor NS en ProRail bij wanprestatie

NS en ProRail krijgen in het vervolg hogere boetes opgelegd wanneer zij 'herhaaldelijk slecht' presteren. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw wil NS en ProRail zo dwingen betere prestaties te leveren.

De boete voor de NS is bij een eerste overtreding van de prestatie-afspraken vijfhonderdduizend euro. Daarna lopen de boetes op tot 750.000 en een miljoen euro. De boetes kunnen tot maximaal 6,5 miljoen euro oplopen. Voor ProRail lopen de boetes op van 75.000 euro tot 125.000 euro, met een maximum van 2,75 miljoen euro.

Het geld moet vervolgens ten goede komen aan de reizigers. In de brief schrijft Mansveld dat consumentenorganisaties hier voorstellen voor mogen doen. Houden NS en ProRail zich aan de afspraken, dan kunnen ze ook beloond worden. Dat bedrag kan oplopen tot maximaal tien miljoen euro.

Het plan is onderdeel van de vervoerconcessie op het spoor, die volgend jaar voor een periode van tien jaar moet ingaan. Eerder dit jaar mochten Tweede Kamer en andere betrokken organisaties al een reactie geven op de plannen. Mede op aandringen van de Kamer is in de nieuwe ontwerpconcessie het boeteplan opgenomen. Eerste en Tweede Kamer mogen zich nu opnieuw buigen over de vervoerconcessie.