Betogers dringen gebouw staats-tv Pakistan binnen

De Pakistaanse staatstelevisie is maandagochtend op zwart gegaan. Even voordien hadden demonstranten het hoofdkwartier van PTV bestormd.

Betogers ondernamen maandagochtend een nieuwe poging het kantoor van premier Nawaz Sharif te bezetten. Ze wisten de eerste van twee poorten te bereiken die naar het kantoor leiden, maar stuitten daar, op enkele honderden meters van de ambtswoning van de eerste minister, op regeringstroepen. Op aanwijzing van geestelijke Tahir-ul-Qadri begonnen de demonstranten er een zitprotest.

Op de Pakistaanse televisie waren maandag beelden te zien van betogers die op de vuist gingen met de politie op meerdere plaatsen in de Rode Zone. In dat zwaarbewaakte gebied staan veel overheidsgebouwen. Relschoppers met gasmaskers en gewapend met knuppels bekogelden politieagenten met stenen.

Commerciële zenders toonden maandagochtend beelden van demonstranten die met stokken en knuppels door het pand van de staats-tv trokken. Ze zwierven door de gangen en sloegen apparatuur aan stukken terwijl zichtbaar zenuwachtig personeel toekeek. Daarop arriveerden regeringstroepen, die de indringers het gebouw uitdreven. Niet veel later hervatte de staatstelevisie haar uitzending.

De betogers, aanhangers van oppositieleider en cricketlegende Imran Khan en de strijdbare Qadri, eisen al weken het vertrek van premier Sharif. Ze betichten hem van stembusfraude en corruptie.