'Daling Nederlandse bestedingen Duitsland door tol'

De Duitse economie kan tot een miljard euro van Nederlandse consumenten mislopen als de Duitse regering besluit de tolplannen door te voeren. Nederlanders zullen door de heffing veel minder vaak naar Duitsland gaan om te winkelen of te tanken. Dat stelt onderzoeksbureau I&O maandag.

Nederlanders besteden nu jaarlijks 3,8 miljard euro over de Duitse grens aan toerisme, winkelbezoek, tanken, familiebezoek, zakelijk bezoek en uitgaan, becijferde I&O. Als de tolplannen doorgang vinden, dalen die bestedingen echter flink, terwijl de extra inkomsten worden geschat op 250 miljoen euro. Duitsland is van plan om vanaf 2016 tol te gaan heffen.

Shoppende Nederlanders leveren Duitsland nu nog ruim 963 miljoen euro op. Dat bedrag daalt met 38 procent als de tol wordt ingevoerd. Tanken zal 29 procent minder vaak over de Duitse grens gebeuren, voorspelt I&O. Aan uitgaan wordt zelfs nog maar de helft uitgegeven. De bestedingen aan toerisme, nu zo'n 1,2 miljard euro, dalen volgens de schatting met 28 procent.

66 procent van de Nederlanders vindt de tolheffing op Duitse wegen geen goed plan, blijkt uit de enquête van I&O. In de grensgebieden is zelfs tachtig procent het niet met de invoering van een tolvignet eens. Twee derde van de Nederlanders vindt bovendien dat de plannen discriminerend zijn, omdat Duitsers het geld voor het vignet van de Duitse fiscus terugkrijgen en Nederlanders niet.