Nederland wil leren van Deens jeugdzorgstelsel

Om te zien wat Nederland kan leren van de hervorming van het jeugdzorgstelsel in Denemarken, brengt een Nederlandse delegatie maandag en dinsdag een bezoek aan het Scandinavische land. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk PvdA) en staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) worden daarbij vergezeld door Kinderombudsman Marc Dullaert en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Jantine Kriens.

"De Deense jeugdzorg heeft de afgelopen periode een ontwikkeling doorgemaakt die vergelijkbaar is met de stelselherziening waar Nederland nu volop mee bezig is", stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandag. Nederlandse gemeenten moeten de jeugdzorg vanaf 1 januari zelf regelen. Hiervoor werken zij samen in 42 zogenoemde jeugdzorgregio's.

Dullaert heeft vorig jaar de situatie in Denemarken bestudeerd. Op basis daarvan pleitte hij ervoor dat Nederland actiever zou kijken naar de 'positieve en negatieve lessen' die daar zijn geleerd. Het werkbezoek is dan ook bedoeld om 'in de praktijk te zien' wat Nederland van de Denen kan opsteken.

Van Rijn stelt dat er nog veel ruimte is om van de Denen te leren. "De randvoorwaarden staan voor een groot deel vast, zoals de wet en de budgetten. Maar om kinderen en gezinnen in de praktijk van alledag goed te helpen is natuurlijk veel meer nodig dan dat. De hervorming van de jeugdzorg is immers niet klaar als op 1 januari de nieuwe Jeugdwet van kracht wordt."

Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse delegatie een bezoek brengt aan de Scandinaviërs om de hervorming van het stelsel daar onder de loep te nemen. In 2012 werd ook al een werkbezoek afgelegd.

Vorige week bleek dat een kwart van de Nederlandse gemeenten nog niet duidelijk heeft aangegeven hoe de jeugdzorg vanaf volgend jaar geregeld moet worden. Het kabinet dreigde daarop in te grijpen. De VNG liet vervolgens weten dat de gemeenten die achterlopen 1 januari hun zaken op orde hebben.