Militie neemt ambassade VS in Libië in

Een islamitische militie heeft in de Libische hoofdstad Tripoli de verlaten Amerikaanse ambassade ingenomen. Ook de woningen bij de diplomatieke post zijn in handen van de Libische Dageraad. Een commandant van de groep zegt dat hij en zijn mannen het complex bewaken en dat de medewerkers van de ambassade veilig terug kunnen komen.

Volgens Moussa Abu-Zaqia, een bevelhebber van de militie, hebben hij en zijn mannen het terrein sinds vorige week in handen. Een dag eerder won de Libische Dageraad samen met gelieerde milities de strijd om Tripoli, die weken woedde. De militie uit Zintan die daarvoor de dienst uitmaakte in Tripoli had de ambassaded tot vorige week in handen.

Een andere commandant zei dat er kleine brandjes woedden toen hij en zijn mannen het terrein betraden. "We gingen naar binnen en hebben sommige van onze strijders ingezet om deze locatie veilig te stellen", zei de commandant. Hij voegde eraan toe dat de medewerkers met 'Allah's zegen terug kunnen komen, net als op elke andere plek die veilig is gesteld door de Libische Dageraad'.

De Verenigde Staten haalden hun personeel een maand geleden weg uit Tripoli vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in het land. Sindsdien zitten de diplomaten in Valletta, de hoofdstad van Malta.