NS rijdt met langere treinen in de spits

De NS rijdt vanaf maandag in de ochtend- en avondspits op een aantal trajecten met langere treinen. Op de drukste momenten van de dag zijn er in totaal zesduizend zitplekken meer dan in het najaar van 2013. Toen kwamen veel klachten binnen over overvolle treinen.

In de herfst is het altijd drukker in de trein dan in andere seizoenen omdat er veel nieuwe mensen gaan studeren en de zomervakanties voorbij zijn. Vanaf 1 september wordt daarom op werkdagen ongeveer dertig procent van de treinen in de spits verlengd. De extra lange treinen worden ingezet tot de nieuwe dienstregeling er in december is.

Voor de extra zitplaatsen worden achttien oude treinstellen van het type DDAR weer in gebruik genomen. Onder meer rond Amsterdam, Schiphol, Utrecht en de Flevolijn worden treinen verlengd. Ook buiten de Randstad komt meer zitruimte.

Door 'tellers' in te zetten gaat de NS kijken of de verlengde treinen ook echt nodig zijn. Verder wordt in de NS-app de zogeheten drukte-indicator verbeterd. Reizigers kunnen daar ook volle treinen melden of andere feedback geven.