Duitsland levert Koerden antitankraketten

Duitsland gaat machinegeweren, antitankraketten en pantserwagens leveren aan de Koerden die vechten tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak. Dat heeft de Duitse regering zondagavond besloten.

De wapens, waaronder ook beschermende uitrusting en verbindingsapparatuur, zijn volgens het Duitse ministerie van defensie genoeg om vierduizend peshmerga-strijders mee uit te rusten.

De achtduizend G36-geweren, dertig MILAN-antitanksystemen en vijf gepantserde Dingo-infanterievoertuigen zullen vanaf eind september in drie keer worden overgevlogen.

"Dit is in ons veiligheidsbelang", zei minister van defensie Ursula von der Leyen.

Minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier verklaarde dat naast de wapens voor de peshmerga's ook humanitaire hulp wordt verstrekt aan burgers die door de gevechten ontheemd zijn geraakt. Daarmee pareerde hij de kritiek van sommigen in Duitsland dat het besluit om wapens te leveren een terugkeer naar het militarisme inluidt, 75 jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog.

"Dit is geen gemakkelijk besluit voor ons, maar het is het juiste besluit in een situatie die in elk opzicht moeilijk is", zei Steinmeier. Hij sprak verder de hoop uit dat de nieuwe regering in Irak alle etnische en religieuze groepen in de Iraakse samenleving kan verbinden, inclusief de soennitische minderheid, om de dreiging van extremisten tegen te gaan.