Aanval Al-Shabab op gevangenis Mogadishu afgeslagen

Somalische regeringstroepen hebben zondag een aanval op een extra beveiligde gevangenis in de hoofdstad Mogadishu afgeslagen. Alle zeven aanvallers, drie regeringssoldaten en ten minste één burger kwamen bij de gevechten om het leven, zei een woordvoerder van het ministerie voor nationale veiligheid. De islamitische terreurorganisatie Al-Shabab eiste de verantwoordelijkheid voor de actie op.

De aanvallers probeerden waarschijnlijk gevangen kameraden uit de Godka Jilacow-gevangenis te bevrijden. De gevangenis is een belangrijk ondervragingscentrum van de Somalische geheime dienst. Er zouden veel vermoedelijke extremisten worden vastgehouden in cellen onder de grond.

De aanval begon toen een zelfmoordcommando een voertuig vol explosieven tot ontploffing bracht bij de poort van de gevangenis, waarna een groep zwaarbewapende aanvallers zich naar binnen vocht. Omwonenden meldden dat militairen in pick-uptrucks arriveerden en het complex omsingelden. Kogels 'vlogen in het rond' en er klonken luide explosies, totdat na enkele uren de strijd voorbij was.

De aanval doorbrak een periode van relatieve rust in de Somalische hoofdstad, die na bijna twintig jaar chaos en geweld langzaam stabiliseert. In het zuiden van het land slaagden regeringssoldaten met steun van militairen van de Afrikaanse Unie er zaterdag in de stad Bulomarer op de extremisten te veroveren. Van hieruit voerde Al-Shabab regelmatig aanvallen uit op de 110 kilometer noordelijker gelegen hoofdstad. Het verlies van Bulomarer maakt ook de kustplaats Barawe, de belangrijkste basis van Al-Shabab aan de Indische Ocean, kwetsbaar.