EU zint op nieuwe sancties tegen Rusland

De Europese Commissie moet op korte termijn voorstellen doen voor nieuwe sancties tegen Rusland. De EU-lidstaten beslissen daar binnen een week over. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdagnacht gezegd na afloop van een EU-top in Brussel.

"We hebben geconstateerd dat er een grote Russische inzet in het Oekraïense grensgebied plaatsvindt", zei Merkel. "Als dit zo doorgaat dan zullen er sancties volgen." De commissie heeft al geruime tijd mogelijke maatregelen klaar staan.

De vertrekkende voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, bevestigde Merkels woorden.

De nieuwe sancties zullen op dezelfde terreinen zijn als de financiële en economische strafmaatregelen die vorige maand zijn genomen. Toen besloot de EU tot een verbod op de aankoop van sommige Russische financiële producten, een wapenembargo, plus een verbod op de export van technologie voor energiewinning. Onder meer diepzeeboringen, de winning van schaliegas en olieboringen in het Noordpoolgebied worden daardoor getroffen.

Ook volgens premier Mark Rutte (VVD) wordt er gedacht aan het intensiveren of beter laten functioneren van bestaande sancties. "Dat wordt bekeken mede op basis van een analyse van het effect van de sancties die er al zijn", zei Rutte. Hij sloot niet uit dat de commissie ook komt met sancties op nieuwe terreinen.

Er komt geen militaire steun voor Oekraïne, waar de Litouwse president Dalia Grybauskaite voor had gepleit. "Militaire maatregelen zijn uitgesloten", verklaarde Merkel.

Wel zullen personen die rechtstreeks betrokken zijn bij de opstanden in Oost-Oekraïne worden gestraft. Vorige maand had de EU al vijftien personen en achttien bedrijven toegevoegd aan de sanctielijst. Dat betekent dat ze een inreisverbod kregen en dat hun tegoeden werden bevroren. Sindsdien staan er 87 personen en twintig bedrijven op de sanctielijst.

Merkel wilde zich niet laten verleiden om de inmenging van Rusland in Oost-Oekraïne een invasie te noemen. "Ik wil me niet bezighouden met volkenrechtelijke begrippen. We constateren dat de aanwezigheid van Russische militairen aan de Zee van Azov is gegroeid, en dat verontrust ons ten zeerste."