MH17 vloog 1 km lager dan gepland

Vlucht MH17 vloog op het moment dat het werd neergehaald boven Oekraïne een kilometer lager dan vooraf was gepland. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag in antwoord op Kamervragen.

De piloten werden door de Oekraïense luchtverkeersleiding naar een hoogte van tien kilometer gestuurd omdat een ander toestel in de buurt al op de vooraf beoogde elf kilometer vloog. Op die manier werd voldoende afstand tussen de twee vliegtuigen gecreëerd. Volgens Timmermans heeft de Boeing van Malaysia Airlines geen andere route gevlogen.

De minister stelt verder dat bij de eerste zoekacties door Oekraïense vrijwilligers kort na de ramp 'het hoogst haalbare is gedaan'. Hoewel het niet volgens de Nederlandse normen ging, zegt het feit dat er door de onderzoekers van de repatriëringsmissie weinig stoffelijke overschotten zijn gevonden genoeg, vindt Timmermans. De Oekraïense inspanningen waren daarmee doelmatiger dan gedacht.

Bij de vliegramp in het oosten van Oekraïne op 17 juli kwamen in totaal 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Veel wijst erop dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt naar verwachting begin september met de eerste bevindingen naar buiten over de toedracht van de ramp.