Lot VN-gijzelaars Syrië niet zeker

Het lot van de tientallen blauwhelmen die op de Golanhoogten zijn ontvoerd door gewapende lieden is onduidelijk. Dat heeft de woordvoerder van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, Stephane Dujarric, vrijdag gezegd. De vredesmilitairen worden vastgehouden door 'niet-statelijke gewapende actoren', zei hij. Waarschijnlijk doelde hij op de Syrische Al-Qaidatak Jabhat al-Nusra.

De 44 vredesmilitairen uit Fiji worden sinds donderdagochtend gevangengehouden. Er wordt overlegd met een 'brede waaier aan partijen in Syrië' en VN-lidstaten die mogelijk invloed op de gijzelnemers hebben, zei Dujarric. Nog eens 72 Filipijnse blauwhelmen in het gebied kunnen geen kant op. Met hen is wel radiocontact gelegd.

De blauwhelmen werden donderdag gevangengenomen. Honderdvijftig gewapende rebellen arriveerden met drie voertuigen bij het kamp van de Fijiërs en eisten dat de vredesmilitairen met hen meegingen. Zij werden daarop naar een onbekende locatie gebracht.

De VN-missie op de Golan, UNDOF, wordt gevormd door 1223 militairen uit zes landen: Fiji, India, Ierland, Nepal, de Filipijnen en Nederland. De Filipijnen lieten eerder deze week weten hun blauwhelmen in oktober terug te trekken, omdat de veiligheidssituatie in het gebied te veel zou zijn afgekalfd.