Augmented reality komt dichterbij met bril

Andrew Maimone, promovendus aan de Universiteit van North Carolina, werkt aan een vernieuwde augmented reality-bril. Via augmented reality kun je allerlei extra informatie zien over jouw omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld, terwijl je op straat loopt, via de bril een kaart bekijken of gebruikmaken van GPS.

Augmented reality-brillen bestaan al een tijdje, maar op dit moment wordt het vooral toegepast met smartphones en tablets. Veel mensen hebben wel eens gehoord van Google Glass. Veel van deze brillen zijn echter log en relatief zwaar (in vergelijking met gewone brillen) omdat er veel hardware op de brillen zit. 

Verder is het lastig om de beelden goed te kunnen zien. Het gezichtsveld, het gebied wat je kunt zien, is namelijk erg klein. De beste commerciële AR-brillen die je nu kunt kopen hebben namelijk maar een gezichtsveld van 40 graden of minder. Ter vergelijking: twee menselijke ogen hebben een gezichtsveld van 140 graden. 

Maimone heeft nu een prototype gemaakt wat meer lijkt op een alledaagse bril. De glazen zijn dunner, de bril is lichter én je kunt veel meer zien. Het gezichtsveld is 110 graden, wat ervoor zorgt dat je alles wat op de bril verschijnt veel beter kunt zien. Dat laatste is een enorme stap vooruit, want het is de eerste AR-bril met zo'n groot gezichtsveld. In de onderstaande video wordt dit uitgelegd.


In de video gebruiken ze nog een waveguide, een plaatje met veel kleine gaatjes erin, maar dit hoeft niet. Alles met kleine, gekleurde puntjes zou moeten werken. 

Maimone noemt zijn bril de Pinlight Display. Dit komt omdat het gebruik maakt van een doorzichtig plaatje met allemaal kleine, gekleurde puntjes erop genaamd 'pinlights'. Tussen dit plaatje en het oog zit nog een kleine, doorzichtige LCD-modulator. Het licht gaat hier doorheen en vormt een scherp beeld van wat je moet zien. Het beeld is nu ondersteboven, maar dit wordt aangepast door de software in de bril zelf. 

Mensen die een bril nodig hebben om te kunnen zien, worden ook niet vergeten. Omdat de beelden gedeeltelijk gevormd worden door de software van de bril zelf, zouden ze de afbeelding ook zo kunnen aanpassen dat het alsnog werkt bij verschillende oogsterktes. 

Maar wat kun je er eigenlijk mee? "Ik zou het fantastisch vinden als ik mijn weg kon vinden in een stad door virtuele puntjes te volgen op de stoep. Ik zou het geweldig vinden als ik elke dag een soort virtuele lunch met mijn vrouw had, alsof ze tegenover mij aan tafel zit. Het zou handig zijn als ik de namen van nieuwe kennissen naast ze kon zien," zegt Maimone. "Ik wil dat dit allemaal moeiteloos kan via mijn bril, en als het zo ver is, denk ik dat wij computerbeelden zullen beschouwen als een onderdeel van ons zicht, in plaats van iets wat je alleen kunt doen met externe schermen."

Er is alleen nog een nadeeltje: de beeldkwaliteit en resolutie zijn nog erg laag. Op dit punt scoren de AR-brillen die nu op de markt zijn beter. Zien jullie augmented reality als de toekomst, of meer als een leuke gimmick?