Poetin: 'Laat omsingelde Oekraïeners gaan'

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne opgeroepen om Oekraïense militairen die zijn omsingeld te laten gaan. Enkele uren eerder beschuldigde Oekraïne Rusland er nog van het land te zijn binnengevallen met tanks, artillerie en militairen. Het Westen beschuldigde Moskou er bovendien van dat het liegt over de rol die Rusland speelt.

"Ik dring er bij de opstandelingen op aan een humanitaire corridor te openen voor Oekraïense militairen die omsingeld zijn om zo nodeloze slachtoffers te voorkomen", zei Poetin volgens een verklaring op de website van het Kremlin.

Poetin doelt vermoedelijk op de Oekraïense militairen die al ruim een week vastzitten in de strategische plaats Ilovajsk, ten oosten van Donetsk. Een rebellenleider in Donetsk reageerde direct op de oproep van Poetin. Hij zei dat de Oekraïense militairen eerst hun wapens moeten neerleggen voordat ze mogen vertrekken.

Poetin ging in de verklaring niet in op de beschuldigingen dat Rusland militair aanwezig is in Oekraïne. In plaats daarvan prees hij de 'opstandelingen' voor het 'ondermijnen van de militaire operatie van Kiev die de levens van de inwoners van Donbass in gevaar gebracht en al heeft geleid tot een enorm aantal burgerslachtoffers'.