EU bijeen over onrust Oekraïne

De Europese ministers van buitenlandse zaken zijn vrijdag in de Italiaanse stad Milaan bijeengekomen voor overleg over de crisis in het oosten van Oekraïne. Er gaan steeds meer stemmen op om de economische sancties tegen Rusland te verzwaren. Rusland wordt ervan beschuldigd een van de aanjagers te zijn van het conflict in Oekraïne.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben eerder al sancties getroffen tegen Russische regeringsfunctionarissen en de financiële sector in het land. Moskou sloeg daarop terug door importverboden in te stellen op bijvoorbeeld groenten uit Nederland.

De NAVO zei donderdag dat Rusland zeker duizend militairen en zware wapens naar Oekraïne heeft gestuurd. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama moet de steun van Rusland aan de rebellen tot gevolg hebben dat Moskou met 'hogere kosten en consequenties' te maken krijgt. De Europese ministers gaan het vrijdag hebben over mogelijke nieuwe stappen tegen Rusland. Deze maatregelen moeten zaterdag, op een top in Brussel, bekendgemaakt worden.