AkzoNobel noemt looneis vakbonden 'monsterlijk'

Vakbonden spelen met vuur door een loonsverhoging van tien procent te eisen voor medewerkers van het Membraam Elektrolyse Bedrijf (MEB) in de Botlek in Rotterdam. "Een monsterlijke en onverantwoordelijke eis voor een kleine groep die daarmee een cao-akkoord voor iedereen in de weg staat", schrijft directeur Knut Schwalenberg van AkzoNobel Nederland in een reactie.

De bonden willen een aparte cao voor de 95 medewerkers van het chloorbedrijf afspreken omdat hun lonen de afgelopen jaren zeer matig zouden zijn gestegen, terwijl AkzoNobel 'bakken met geld verdient' aan de fabriek. Zij dreigen met stakingen.

Schwalenberg stelt dat er maar matig aan de fabriek wordt verdiend. "Onze klanten hebben het door de hoge energieprijzen ook moeilijk. Ze zullen de extra looneis en een eventuele onderbreking volstrekt niet kunnen begrijpen."

De directeur dreigt dat het steeds moeilijker wordt om 'broodnodige investeringen' te rechtvaardigen. "Als we niet kunnen rekenen op redelijkheid van onze medewerkers maken we de toekomst van deze locatie onzeker." Ook klanten in de omgeving zouden nadenken over hun toekomst in Europa.

AkzoNobel heeft 1,75 procent loonsverhoging geboden. Dat zou in lijn liggen met landelijke ontwikkelingen. "De actievoerders vergelijken hun loon met 'Champion League' bedrijven in de omgeving en daar behoren we op dit moment echt niet bij", schrijft Schwalenberg. Hij stelt dat het personeel nu al goed verdient. "Een operator op mbo-niveau verdient met 33,6 uur werken per week tot bijna zestigduizend euro per jaar inclusief een speciale arbeidsmarkttoeslag. Dat is bijna twee keer modaal. We hebben al jaren een verloop dat bijna op nul ligt, een beter bewijs van goede arbeidsvoorwaarden is nauwelijks denkbaar."

Verder zouden degenen die dreigen met staken de solidariteit binnen de locatie 'breken'. "Want ze maken anderen het werk onmogelijk. Denk aan onze andere fabrieken in Rotterdam, de technische dienst, de makers en transporteurs van zout. Al die mensen kunnen niet meer werken als er een actie komt van deze ontevreden minderheid", besluit Schwalenberg.

De vakbonden hebben het bedrijf tot volgende week woensdagochtend gegeven om bereidheid te tonen om een aparte cao af te spreken. Anders leggen werknemers het werk neer.