[Vuelta] Valverde wint, Gesink stijgt in klassement

Alejandro Valverde heeft donderdag de leiderstrui heroverd in de Vuelta. De Spanjaard van Movistar won de zesde etappe met aankomst op de steile slotklim La Zubia. Chris Froome werd tweede en Alberto Contador derde. Valverde stond eerder in de week al een dag aan de leiding.

Valverde's zege was knap, aangezien hij op de slotklim kilometerslang beulswerk deed voor Nairo Quintana. Toen Joaquim Rodríguez op zevenhonderd meter van de meet aanging, moest zijn kopman echter passen en sprong Valverde wel mee.

Valverde versloeg vervolgens in de sprint Froome en Contador. Rodríguez, die instortte, werd op acht seconden vierde. Nummer vijf Quintana gaf twaalf seconden toe.

De Nederlander Pim Ligthart was voor de tweede dag op rij in de aanval. Hij maakte deel van een kopgroep van twee, die een maximale voorsprong van tien minuten kreeg. Ligthart werd op drie kilometer van de meet als laatste ingerekend.

De Nederlandse klassementsmannen moesten passen in de laatste kilometers. Robert Gesink was op de tiende plaats, met 33 seconden achterstand, de beste Nederlande en stijgt naar plek zeven in het klassement. Laurens ten Dam en Wilco Kelderman werden dertiende en veertiende op 44 seconden. In het klassement staan zij respectievelijk 21e en 10e.