Staking dreigt bij chloorfabriek AkzoNobel

Vakbonden hebben AkzoNobel donderdag met stakingsacties gedreigd. Als het verf- en chemieconcern niet voor woensdagochtend bereidheid toont om een aparte cao af te spreken voor het Membraam Elektrolyse Bedrijf (MEB) in de Botlek in Rotterdam, leggen de werknemers het werk neer. De 95 werknemers in de chloorfabriek willen er tien procent loon bij. De vakbonden meldden dat donderdag.

De bonden willen in een nieuwe cao afspreken dat de lonen na jaren van 'zeer gematigd loonbeleid' gaan stijgen. De loonontwikkeling bij MEB ligt volgens de bonden al jaren achter op de inflatie. Ook krijgen werknemers van andere bedrijven in de sector volgens FNV Bondgenoten meer. De werknemers bij MEB 'sneeuwen onder in het geheel van de AkzoNobel Nederland cao', vindt de bond. Naast inflatiecorrectie en de vergelijking met de concurrentie is ook de standaard looneis van drie procent in de eis van tien procent meegenomen.

"De maat is vol, ze gaan staken als AkzoNobel niet met een bevredigend antwoord komt", aldus bestuurder bij FNV Ron Vos in een verklaring. Bestuurder van CNV Vakmensen Jelle Loosman vindt dat het hoog tijd is dat de lonen worden herzien, omdat AkzoNobel 'bakken met geld verdient' aan de fabriek, zegt hij donderdag in een reactie.