Kiev: Russische tanks in Novoazovsk

Twee Russische tankcolonnes zijn donderdag het Oekraïense stadje Novoazovsk binnengereden. Dat zei Andrej Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad.

Even voor het middaguur werden Oekraïense troepen vanuit Rusland met Grad-raketten onder vuur genomen. Anderhalf uur later werd een aanval ingezet met pantservoertuigen, waaronder tanks. De Oekraïense troepen in het gebied trokken zich terug, omdat ze niet over zwaar materieel beschikken, aldus Lysenko.

Het Westen en Oekraïne betichtten Rusland al maanden van het steunen van de rebellen. Moskou spreekt dit tegen, maar deze ontkenning beginnen steeds holler te klinken. De premier van de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk zei donderdag dat er drie- à vierduizend Russische 'vrijwilligers' meevechten. De NAVO zei donderdag dat er duizend Russische militairen actief zijn in Oost-Oekraïne, verslaggevers van persbureau AP zagen afgelopen week Russische tanks de grens met Oekraïne oversteken.

De Oekraïense veiligheidsdienst zei zelf woensdag een Russische soldaat gevangen te hebben genomen, die toegaf met zijn kameraden wapens te hebben geleverd de separatisten.