Gemeenten willen overleg over aanpak jihadisme

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil zo snel mogelijk met de ministers van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in gesprek over het aanpakken van jihadisme. De gemeenten vinden dat er veel meer op lokaal niveau moet gebeuren.

Volgens de VNG is jihadisme niet alleen een probleem voor een paar grote steden in de Randstad. Jihadstrijders komen ook uit dorpen in het Gooi en andere delen van het land, stelt de vereniging.

"We moeten met een lokale aanpak zo veel mogelijk proberen te voorkomen dat er ruimte ontstaat voor polarisatie en radicalisering", zegt voorzitter Annemarie Jorritsma in een verklaring. "Daarom moeten meer gemeenten met preventie aan de slag. Rijk en gemeenten moeten daarbij samen optrekken."

De VNG vindt dat Plasterk een coördinerende rol moet spelen bij de gezamenlijke en integrale aanpak. Zijn ministerie is immers verantwoordelijk voor een slagvaardig openbaar bestuur, de democratische rechtsstaat en de nationale veiligheid (AIVD), aldus de gemeenten.