Nederland stunt en mag na 25 jaar naar EK basketbal

De Nederlandse basketballers hebben voor een ongelooflijke prestatie gezorgd en zich geplaatst voor het EK basketbal in 2015. De door problemen geteisterde ploeg - nog geen twee jaar geleden leek het team zelfs opgeheven te worden - wist in Leiden in de beslissende wedstrijd af te rekenen met Montenegro. Het wordt de eerste keer sinds 1989 dat Nederland op het EK in actie mag komen.

De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren begon de wedstrijd fantastisch en stond niet lang voor het einde van het eerste kwart op een 17-9 voorsprong. De Montenegrijnen kwamen echter razendsnel terug, en tegen de tijd dat het eerste kwart was afgelopen stond het 17-18 voor de bezoekers. Het tweede kwart begon al niet veel beter voor Nederland. Arvin Slagter gooide de eerste driepunter erin, maar binnen no-time stond het 20-25.

Dankzij Mohamed Kherrazi scoorde Nederland weer eens, niet veel later bracht Slagter met een driepunter het verschil terug tot één punt: 27-28. Direct daarna raakte zijn pink echter uit de kom, waardoor Slagter het restant van de eerste helft moest missen en de zaal stil werd. Nederland hield nog wel redelijk stand en ging met 30-33 de kleedkamers in.

In het derde kwart liet Nederland zien uit welk hout het gesneden is. Na ruim anderhalve minuut bracht Leon Williams Oranje eindelijk weer op een voorsprong: 35-33. Daarna begon een zeer goede run voor Nederland, wat gestaag uitliep en het derde kwart afsloot met een voorsprong van twaalf punten: 50-38. Op dat moment was dat ruim genoeg voor kwalificatie voor het EK, zes punten was de minimaal benodigde voorsprong.

Worthy de Jong (links) en Ralf de Pagter (rechts) in gevecht met de Montenegrijn Vladimir Mihalovic (PRO SHOTS/Kay in 't Veen)

Het laatste kwart begon dankzij een driepunter van Roeland Schaftenaar weer goed. Ondanks een paar punten van Montenegro hield Nederland de voorsprong nog lang vast: Halverwege het kwart stond het 56-42. In de slotminuten kwamen de Montenegrijnen echter plots weer opzetten en met nog anderhalve minuut te spelen was het verschil nog slechts negen punten: 60-51, waar vijf punten voorsprong nodig waren.

Met een minuut te spelen maakte Slagter een mooie score, maar Montenegro kwam gelijk weer terug op negen punten verschil. Met een kleine halve minuut te spelen kreeg Slagter twee vrije worpen, beide schoten gingen raak. Het verzet van de Montenegrijnen was definitief gebroken. In een kolkende hal in Leiden maakte Worthy de Jong in de slotseconde nog de score die de eindstand op het bord bracht: 68-55.

Nederland werd door de zege uiteindelijk tweede in de groep. De beste zes nummers twee in de kwalificatieserie - bestaande uit zeven groepen - mogen naar het EK. Dankzij onder meer een zege van Letland op Roemenië is Nederland de Roemenen voorgebleven in de stand van beste nummers twee. Het EK wordt volgend jaar in september gespeeld. De locatie van het toernooi is nog niet duidelijk. Oekraïne zou het gastland zijn, maar door de situatie in het land gaat dat niet door.

Ralf de Pagter op weg naar twee van zijn vier gemaakte punten (PRO SHOTS/Kay in 't Veen)