Toch geen joods badhuis in kelders Venlo

De middeleeuwse kelder die in 2004 in Venlo werd gevonden, is nooit een joods badhuis geweest. Dat is de conclusie van een onderzoek dat woensdagmiddag in de Limburgse stad werd gepresenteerd. De vondst werd onderzocht, omdat de twijfel groeide of het wel echt om een zogeheten mikwe zou gaan.

De theorie dat het om een mikwe gaat blijkt niet langer houdbaar. Zo werd geen aanwijzing gevonden dat er een constante waterstroom naar het veronderstelde bad ging. Ook andere theorieën dat het zou gaan om een joods badhuis, blijken onhoudbaar.

De twee onderzoekers concluderen dat het 'uitermate lastig' is om met zekerheid te kunnen vaststellen wat de kelderstructuur precies was. Ze denken dat het gaat om kelders van twee gebouwen uit de dertiende en veertiende eeuw. De ligging maakt het volgens hen aannemelijk dat de gebouwen te maken hadden met handel over de Maas.

De archeologische vondst werd tien jaar geleden geïnterpreteerd als een mikwe, waarna het geheel werd verplaatst naar het Limburgs Museum.