Nederland heeft Icesavegeld terug

De Nederlandse staat heeft al het geld terug dat het in 2008 en 2009 beschikbaar stelde om gedupeerde spaarders van de IJslandse internetspaarbank Icesave te helpen. De Nederlandsche Bank (DNB) verkocht de vordering op het resterende bedrag aan geïnteresseerde marktpartijen en investeerders. Dat meldt het ministerie van Financiën woensdag op de website.

In totaal schoot de staat 1,428 miljard euro voor toen Icesave in 2008 omviel en de staat zich geroepen de tegoeden van Nederlandse spaarders te garanderen. Van dat bedrag was tot voor kort 811 miljoen euro geïncasseerd. De verkoop van de vordering op moederbank Landsbanki levert nog eens 623 miljoen euro op.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is 'blij dat met de verkoop op een snelle manier zeker gesteld is dat de Nederlandse staat zijn geld terug heeft', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook de Nederlandse banken legden in die jaren in om de spaartegoeden te dekken. De in totaal 208 miljoen euro die de banken moesten betalen, krijgen zij volledig terug, meldt de minister.