Canadees ebolateam teruggetrokken uit Sierra Leone

Canada trekt een mobiel laboratorium met drie medewerkers terug uit Sierra Leone nadat bij andere gasten in hun hotel ebola was vastgesteld. Dat hebben de Canadese autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei eerder ook al een team terug te trekken.

Volgens Canada zijn de gezondheidswerkers niet in direct contact geweest met de ebolapatiënten en vertonen ze geen ziekteverschijnselen. Ze blijven voorlopig vrijwillig in isolatie en worden scherp in de gaten gehouden.

Het laboratoriumteam werd ingezet om ebola vast te stellen bij zieken. Zodra de situatie veilig genoeg is stuurt Canada een nieuw team. Het land heeft drie ploegen wetenschappers die elkaar in West-Afrika aflossen.

De WHO trok dinsdag een team terug uit de oostelijke stad Kailahun, waar een epidemioloog onlangs besmet raakte. Volgens de organisatie waren de medici uitgeput en leidde de besmetting van hun collega tot extra stress, waardoor de kans op fouten zou toenemen.

De ebola-uitbraak zet de vaak toch al gammele gezondheidszorg in West-Afrika zwaar onder druk. Dinsdag zei de WHO dat 240 gezondheidswerkers met de ziekte zijn besmet. Het totale dodental overstijgt 1400.