Antiterreureenheden op Australische vliegvelden

Op de twee grootste Australische luchthavens zijn sinds vorige week nieuwe contraterreureenheden aan het werk. Dat heeft premier Tony Abbott woensdag gezegd. Sindsdien is volgens de regeringsleider al een belangrijke verdachte onderschept.

De eenheden worden binnenkort ook aangesteld op alle andere vliegvelden in het land. Zij moeten het gaan en staan van reizigers in de gaten houden die op een lijst staan van personen die mogelijk een veiligheidsrisico vormen.

Australië wil voorkomen dat mensen die zich willen aansluiten bij de jihad naar Irak of Syrië kunnen reizen. De regering vreest dat strijders na terugkeer mogelijk aanslagen in Australië plegen. Abbott besloot eerder deze maand dat de grensbewaking niet goed genoeg was nadat voor de tweede keer een persoon met jihadistische ambities naar het Midden-Oosten had weten te reizen met het paspoort van een ander.

Ook worden op alle luchthavens biometrische screenings ingevoerd. De Australische grensbewaking gaf woensdag geen details vrij over de persoon die geweigerd werd voor een vlucht. Volgens de televisiezender Sky News zou een man uit Melbourne zijn tegengehouden toen hij met zijn gezin naar Libanon trachtte te vliegen.

De Australische regering sloot woensdag een akkoord met de Verenigde Staten om informatie over passagiers voortaan met elkaar te delen. Beide landen zullen de noodzaak voor naties om de handen ineen te slaan tegen terrorisme aankaarten bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september.

Eerder deze maand voerde Australië strengere antiterreurwetten in. Ook werd 448 miljoen euro toegezegd om veiligheids- en inlichtingendiensten te ondersteunen om het risico van aanslagen door teruggekeerde jihadstrijders te verkleinen.