Levenseindekliniek op de vingers getikt

De Levenseindekliniek is opnieuw onzorgvuldig geweest bij het toepassen van euthanasie op een patiënte. De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) heeft de kliniek daarom voor de tweede keer in vier maanden tijd op de vingers getikt, schrijft Trouw woensdag.

De commissie heeft de euthanasie van een bejaarde vrouw tussen de 80 en 90 jaar als onzorgvuldig beoordeeld. De vrouw is louter omdat zij niet in een verpleeghuis wilde wonen geëuthanaseerd, meldt Trouw.

De vrouw kon sinds zij een hersenbloeding had gekregen niet meer communiceren. Ook was ze haar autonomie kwijt. Ze moest daarom worden opgenomen in een verpleeghuis. Twintig jaar geleden had ze echter in een schriftelijke wilsverklaring opgetekend euthanasie te willen als het zover zou komen. Anderhalf jaar geleden had ze dat mondeling tegenover haar huisarts herbevestigd.

De commissie is echter van mening dat de arts die euthanasie bij de vrouw heeft toegepast, zijn besluit onvoldoende heeft gemotiveerd. "De arts heeft zijn besluit uitsluitend gebaseerd op het feit dat de patiënt was opgenomen in een verpleeghuis", staat volgens Trouw in hun verslag. De krant meldt verder dat het Openbaar Ministerie gaat kijken of er aanleiding is om de arts van de Levenseindekliniek te vervolgen.

In april werd de kliniek ook al berispt wegens het toepassen van euthanasie op een psychiatrisch patiënte. Toen oordeelde de RTE dat de Levenseindekliniek meer gesprekken had moeten voeren met de patiënte voordat haar euthanasieverzoek werd ingewilligd. Ook had een extra beoordeling moeten worden gevraagd aan een psychiater, en niet aan een geriater.

De Levenseindekliniek werd ruim twee jaar geleden opgericht om mensen te helpen die met hun doodswens nergens gehoor vinden. Inmiddels hebben artsen van de kliniek zo'n 250 keer euthanasie uitgevoerd.