Surinaamse ambtenaren moeten airco uitschakelen

Om het heersende energietekort in Suriname te bedwingen, moeten ambtenaren voortaan de airco's in hun kantoren uitschakelen. Die mededeling deed president Desi Bouterse dinsdagmiddag in het Surinaamse parlement.

Suriname haalt een belangrijk deel van zijn stroomvoorziening uit waterkracht. Door extreme droogte heeft de beheerder van de enige stuwdam in het land een week geleden echter de helft van alle turbines uitgeschakeld. Sindsdien moet de stroomvoorziening in grote delen van Suriname beurtelings worden uitgeschakeld, omdat er niet genoeg elektriciteit meer is om iedereen te voorzien.

"We doen een beroep op het hele volk om zo efficiënt mogelijk om te gaan met stroom", sprak Bouterse dinsdag het parlement toe. "De overheid zal alvast het goede voorbeeld geven. Ambtenaren hebben de instructie gekregen om hun airco's uit te schakelen, behalve tussen tien uur 's morgens en twee uur 's middags, de heetste momenten van de dag." De overheid is met afstand de grootste werkgever van het land.

Het staatshoofd trok verder het boetekleed aan. Zo gaf hij toe dat zijn regering door de beheerder van de stuwdam al een jaar geleden was gealarmeerd over het extreem lage waterniveau van het stuwmeer. "We hadden toen reeds op onze hoede moeten zijn, maar mogelijk door grote drukte is dat te weinig gebeurd. We willen niets vergoelijken, want we betreuren het dat dit heeft plaatsgevonden", zei Bouterse.

Hij benadrukte wel dat zijn regering sinds het aantreden in 2010 vele miljoenen dollars heeft geïnvesteerd in de energievoorziening. Twee weken geleden opende Bouterse nog een gloednieuwe dieselcentrale in het hartje van Paramaribo, die elfduizend gezinnen kan voorzien van stroom. Later bleek echter dat die nog niet volledig is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Dergelijke openbare werken zullen volgens Bouterse nu in versneld tempo worden voltooid. Daarnaast zullen zo snel mogelijk nog twee nieuwe centrales met dieselgeneratoren worden gebouwd. In het binnenland wordt binnenkort bovendien een zonne-energiecentrale van acht hectare geopend.