Nieuwe Franse regering minder links

Frankrijk heeft een nieuwe regering die minder vertegenwoordigers van de linkervleugel van de Socialistische Partij telt. Minister van economische zaken Arnaud Montebourg, die zich verzette tegen de strikte begrotingspolitiek die premier Manuel Valls voert, en twee van zijn geestverwanten zijn vervangen. De zwaargewichten van het kabinet hebben hun portefeuille behouden.

Montebourg maakt plaats voor Emmanuel Macron, een vertrouweling van president François Hollande. Macron diende Hollande voorheen als een van diens belangrijkste adviseurs voor economische aangelegenheden.

Premier Valls diende maandag het ontslag van zijn regering in, nadat de omstreden Montebourg openlijk kritiek had geleverd op het regeringsbeleid. Daarmee had de minister, die tot de linkervleugel van zijn partij behoort, volgens Valls een grens overschreden.

Hollande benoemde Valls eind maart tot premier, daags nadat de PS zware verliezen had geleden in de gemeenteraadsverkiezingen. Valls, die tot de rechtervleugel van de PS behoort, volgde de impopulaire Jean-Marc Ayrault op, die de economie maar niet aan de praat kreeg.

De Franse economie is dit jaar opnieuw niet gegroeid en ongeveer tien procent van de beroepsbevolking zit zonder baan. Parijs staat onder druk van de Europese Unie om zijn financiën op orde te brengen. Montebourg en zijn medestanders trekken openlijk in twijfel of de bezuinigingen die Brussel eist de Franse economie kunnen reanimeren.