Wethouder garandeert werk voor thuiszorgers

Thuiszorgmedewerkers in drie gemeenten in Flevoland en Overijssel hoeven niet te vrezen dat ze begin volgend jaar zonder baan zitten. Dat stelt althans Dieke Frantzen, de verantwoordelijk wethouder in de Overijsselse gemeente Steenwijkerland. "Het werk blijft, maar wordt anders georganiseerd", stelt ze desgevraagd. "Dat is wel onze intentie."

Het thuiszorgpersoneel is nu nog in dienst bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) uit Emmeloord, die vrijwel alle thuiszorg levert in Steenwijkerland, maar ook de gemeenten Noordoostpolder en Urk. Omdat de drie gemeenten het contract met de instelling niet hebben verlengd, kan ZONL eigenlijk niet anders dan mensen ontslaan.

Na hun vertrek bij de zorginstelling blijft er echter gewoon werk voor de ongeveer 360 zorgmedewerkers, stelt Frantzen. De thuiszorgers kunnen via een nog op te tuigen bemiddelingsbureau direct voor de hulpbehoevende aan de slag, legt ze uit. "Zo houden mensen hun zorg. Dat is het belangrijkste."

Aan loon hoeven de thuiszorgers in de nieuwe constructie niet of nauwelijks in te boeten, zo stelt de wethouder. "Maar we moeten wel knabbelen aan de rechtspositie", zegt ze. Zo kan er qua arbeidsvoorwaarden wel het een en ander veranderen. "En dat is natuurlijk nooit leuk", aldus Frantzen.

Een nieuw contract met ZONL, zoals Abvakabo FNV eist, is echter onhaalbaar. Volgens de wethouder zijn de drie gemeenten al bijna een jaar in gesprek met de zorginstelling. Waar gemeenten echter moeten bezuinigen op de huishoudelijke hulp, wil de zorginstelling juist meer geld hebben. "Dan kom ik in de problemen", legt Frantzen uit.

Toch heeft de wethouder er begrip voor dat ongeveer honderd thuiszorgmedewerkers de komende tijd verdergaan met actievoeren. Op die manier vragen ze aandacht voor de problemen in de sector. "Maar ik kan aan zo'n besluit niets veranderen", aldus Frantzen. "Dat is besloten door het parlement."