[jOS] Schitterend zilver voor basketbalsters

De Nederlandse 3x3-basketbalploeg heeft zich op de Jeugd Olympische Spelen geplaatst voor de finale. De dames van bondscoach Peter van Paassen wonnen hun elfde wedstrijd op rij, dit keer was het de halve finale tegen Spanje.

Na de nederlaag in de openingswedstrijd van het toernooi, tegen China, was Spanje de enige ploeg die het Nederland moeilijk wist te maken in de groepsfase: Nederland won met 13-12. Ook in de halve finale leek het weer erg lastig te worden. Het duurde anderhalve minuut voor de 0-0 van het scorebord kon worden gehaald, dankzij een schitterende tweepunter van Esther Fokke.

De volgende minuten verliepen zonder veel scores. Nederland kwam op 3-1, waarna de Spaanse dames geleidelijk het heft in handen namen: 3-4. Janis Ndiba bracht Oranje weer op gelijke hoogte, waardoor het halverwege 'slechts' 4-4 stond.

In de tweede vijf minuten begon Nederland echt warm te draaien. Fleur Kuijt en weer Ndiba breidden de voorsprong uit naar 7-4. Met nog één minuut te spelen hadden Kuijt en Fokke inmiddels gezorgd voor een 10-5 stand. Dankzij een tweepunter kwam Spanje nog op 10-7, maar Fokke gooide er al snel een vrije worp in. In de slotseconden deed Nederland weinig anders meer dan verdedigen, tot de tien minuten voorbij waren en Oranje met 11-7 gewonnen had.

Om 14.30 uur Nederlandse tijd speelt Nederland, met ook nog Charlotte van Kleef, de finale tegen de Amerikaanse topfavorieten. Zij haalden tot nu toe in al hun twaalf wedstrijden de 21 punten, wat betekent dat de wedstrijd voortijdig afgelopen is. De wedstrijd zal opnieuw live te kijken zijn via de officiële kanalen van de Spelen in Nanjing.

Update 14.53 uur

De Nederlandse dames hebben genoegen moeten nemen met het jeugdolympisch zilver, een zeer mooie prestatie. Tegen het topfavoriete Amerikaanse team ging het lang gelijk op. Kuijt opende de score al na luttele seconden, waarna de leiding regelmatig wisselde. Via 2-2, 3-3 en 4-4 stond het halverwege 6-7 voor de Amerikaanse vrouwen.

Vanaf dat moment begon het langzaam fout te gaan voor Nederland. Fokke mistte een vrije worp, maar maakte daarna wel 7-7 en gooide er nog een tweepunter bij. Door dom balverlies werd het echter weer 9-9 en 9-10, waarna Van Kleef met 10-10 de uiteindelijk laatste score voor Nederland maakte. 

In de slotminuten gingen de Amerikaanse vrouwen, onder leiding van Katie Lou Samuelson, volledig los. De ene na de andere worp werd geraakt, terwijl bij Nederland alles fout liep. Binnen een mum van tijd liepen de Amerikanen uit naar 10-19. Daar bleef het vervolgens bij, waardoor de Nederlandse vrouwen wel de enige van dertien tegenstanders zijn waar de VS geen 21 punten tegen kon maken.