Ivoorkust gooit grenzen dicht

Ivoorkust, waar tot dusver nog geen ebola is uitgebroken, heeft haar landsgrenzen met Liberia en Guinee potdicht gegooid. Dat schrijft de BBC. 

Het afsluiten van de grenzen die het land deelt met de twee genoemde landen dient vanzelfsprekend om te proberen de verspreiding van ebola tegen te houden.

Een overheidsmededeling stelt: "Geconfronteerd met nieuwe plekken waar ebola uitbreekt en het heractiveren van eerder geïnfecteerde gebieden, besluit de Ivoriaanse regering haar landsgrenzen te sluiten met de zusterrepublieken Guinee en Liberia."

Ivoorkust heeft de grootste Franstalige economie in West-Afrika. Gabon, Senegal, Kameroen en Zuid-Afrika sloten eerder al hermetisch de grenzen voor reizigers uit geïnfecteerde landen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is kritisch en zegt dat het dicht mikken van grenzen 'niet helpt'.

De huidige ebola-uitbraak is de dodelijkste ooit. De VN-organisatie WHO stelt dat de snelheid van de verspreiding 'ongekend' is. WHO-dokter Keiji Fukuda vertelt: "We hebben nooit eerder een ebola-uitbraak in steden en landelijke gebieden zo snel en over zo'n groot gebied zien verspreiden."