Asielzoekers kraken bedrijfspand

De uitgeprocedeerde asielzoekers die zaterdagochtend de zogeheten Vluchtschool in Amsterdam Zuid moesten verlaten, hebben alweer een dak boven hun hoofd. 's Middags werd een bedrijfspand in stadsdeel Nieuw West gekraakt, meldt AT5.

Het gebouw aan de Jan Tooropstraat zou al lange tijd leegstaan. Rond 17.00 uur nam de groep zijn intrek in het pand. Na het verlaten van de school at en vergaderde de asielzoekers in het nabijgelegen Rembrandpark. Daar zou zijn besloten het betreffende pand te kraken. Een naam is er nog niet. Na onder meer Vluchtkerk, Vluchtflat en Vluchtgarage is Vluchtbedrijf wellicht een idee.

De groep zwerft al geruime tijd door de hoofdstad. De gemeente bood tot voor kort een deel van hen onderdak in de zogeheten Vluchtbajes, mits ze mee zouden werken aan een eventuele terugkeer. Dat zou echter in veel gevallen onmogelijk zijn omdat de landen herkomst veelal weigeren om ze terug te nemen.

Oftewel: uitzetten is in veel gevallen blijkbaar lastig tot onmogelijk, maar aan het alsnog verlenen van asiel wil de politiek zich evenmin branden. Liever blijft men de hete aardappel dus nog maar even voor zich uitschuiven.