Code rood luchtverkeer boven IJsland om vulkaan

IJsland heeft code rood afgegeven voor het luchtverkeer, omdat de vulkaan Bardarbunga dreigt uit te barsten. Het is de hoogste alarmcode op een schaal van vijf. De afgelopen week werd IJsland opgeschrikt door duizenden kleine, intense aardbevingen. Het IJslandse meteorologische instituut maakte melding van een kleine uitbarsting.

De Bardarbunga ligt onder de gletsjer Vatnajokull. Uit seismische gegevens blijkt dat lava de ijslaag aan de onderkant wegsmelt, zei vulkanoloog Melissa Pfeffer.

Wetenschappers wilden zaterdag over de Vatnajokull vliegen om naar veranderingen in het oppervlak te zoeken, maar of dat nog doorgaat, is onduidelijk. Eerder deze week werd besloten tot de evacuatie van honderden mensen uit de hooglanden ten noorden van de Vatnajokull. Het gebied is onbewoond, maar geliefd bij wandelaars.

In 2010 had de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull ernstige gevolgen voor het vliegverkeer. Zo'n honderdduizend vluchten werden geannuleerd door de enorme aswolk die bij de eruptie was ontstaan. Nadien werden reglementen voor het vliegverkeer aangepast, waardoor verwacht wordt dat een uitbarsting deze keer tot minder verstoringen leidt.