Merkel wil politieke oplossing Oekraïne

Alleen een politieke oplossing kan een einde maken aan het conflict van Oekraïne met Rusland. Het is van belang dat er 'zo snel mogelijk een staakt-het-vuren moet komen'. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Oekraïense president Petro Porosjenko zaterdag laten weten.

Merkel arriveerde zaterdag in Kiev om met de Oekraïense president te zoeken naar een oplossing voor het conflict met Rusland. De bondskanselier is voorstander van een gezamenlijk antwoord van de Europese Unie op het agressieve Russische beleid in Oekraïne.

Een dag voor haar bezoek stak een Russisch konvooi vrachtwagens met hulpgoederen zonder toestemming van de autoriteiten in Kiev de Oekraïense grens over. Merkel sprak van een 'gevaarlijke escalatie' in het conflict. Onduidelijk is wat de vrachtwagens precies in Loehansk, hun bestemming, hebben achtergelaten. Inmiddels zijn ze weer teruggekeerd naar Rusland.

Porosjenko liet op Twitter weten dat Merkel heeft herhaald dat Duitsland Oekraïne 'in deze moeilijke tijden op het pad richting vrede steunt'. De president zei een diplomatieke oplossing voor het conflict te willen, maar niet ten koste van de territoriale integriteit of soevereiniteit van zijn land.

Dinsdag staat in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een gesprek gepland tussen Porosjenko en de Russische president Vladimir Poetin. De boodschap die hij de Russische leider zal overdragen is dat Poetin zijn 'gewapende mensen van ons gebied moet halen, waarna de vrede snel zal komen'.