'Inspectie kondigt bezoek voortaan aan'

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kondigt controles bij bedrijven voortaan vooraf aan. Inspecteurs vrezen dat daardoor zaken worden weggemoffeld. Ze voelen zich met het nieuwe beleid niet meer serieus genomen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van interne stukken die de krant via Publeaks in handen kreeg.

In een verslag van een vergadering in juli van de directie van ILT staat dat de inspecties voortaan aangekondigd worden. "Deze keuze dient de klantgerichtheid - wij vallen een bedrijf niet onverwacht lastig en een bedrijf kan zich voorbereiden - en onze eigen efficiency - inspecteurs hoeven niet te wachten op spullen of boekhoudingen."

In de notulen staat ook dat 'sommigen binnen de inspectie' niet blij zijn met de nieuwe werkwijze omdat ze bang zijn dat er 'dingen worden weggewerkt'. "Als dat de naleving ten goede komt, dan is dat alleen maar prima", zo vervolgt het verslag. "Als er reden voor wantrouwen is, dan kunnen we vrijwel alles nalopen in de boekhouding."

Inspecteurs klagen verder over een 'autoritaire stijl van leiding geven' en 'afnemende waardering van het management voor inhoudelijke kennis van medewerkers'.

De inspectie benadrukt in een reactie in de krant dat objectcontroles op de weg, het spoor, op zee en in de lucht wel altijd onaangekondigd zijn. De inspectie beaamt verder dat niet iedereen tevreden is met de ingeslagen weg. De directie gaat met hen in gesprek.