7 jaar cel voor sterschilders Moskou mogelijk

De vier mensen die afgelopen week een Stalinistisch gebouw in Moskou beklommen om de Sovjetster erbovenop in de kleuren van de Oekraïense vlag te schilderen, kunnen zeven jaar cel krijgen.

Dat meldt The Guardian. Het viertal bestaat uit twee vrouwen en twee mannen: Yevgeniya Korotkova, Anna Lepyoshkina, Alexander Pogrebov en Alexei Shirokozhukhov. Ze zijn door een Moskouse rechtbank onder huisarrest geplaatst tot 19 oktober.

Voor het beklimmen en overschilderen van de 175 meter hoge wolkenkrabber wordt hen vandalisme en 'hooliganisme' ten laste gelegd. Wegens ditzelfde 'hooliganisme' werden drie leden van Pussy Riot in 2012 veroordeeld.

De Oekraïense president Poroshenko feliciteerde de 'hooligans' nog met hun daad: "Ik vond het erg leuk dat [ze dit deden] op de vooravond van Oekraïense Vlaggendag."

Helaas zullen ze echter vermoedelijk weinig met de complimenten opschieten. Hoewel de actie wereldwijd wel op waardering en glimlachen kon rekenen, is de vraag of het de mogelijke zeven jaar in een Siberisch strafkamp waard is: