Staking treft Londense 'tube'

De Londense metro gaat vrijdag gebukt onder een 24-uursstaking van het metropersoneel. Vakbond Aslef zegt dat zijn leden denigrerend worden behandeld door het metrobedrijf. De stad zet extra bussen in om reizigers alsnog te vervoeren.

London Underground noemt de staking compleet onnodig. "Ondanks de voortgang die gemaakt is tijdens gesprekken heeft de leiding van Aslef besloten door te gaan met deze onnodige staking en daarmee de reis van klanten vanochtend verstoord."

Een woordvoerder van Aslef zei dat er brede steun is voor de actie. De vakbond noemt het onacceptabel dat medewerkers na ziektebeoordelingsgesprekken in tranen weglopen en dat bestuurders strafmaatregelen worden opgelegd als ze 33 seconden te laat wegrijden bij een station.

"Dit conflict is veroorzaakt door de koppigheid van het management op verschillende vlakken", aldus de woordvoerder. "Maar de kern van de zaak is de weigering van het management om de bestuurders te behandelen met respect en waardigheid, zoals ze verdienen."

Als het conflict tussen London Underground en de werknemers volgende maand niet is opgelost wordt het werk opnieuw neergelegd.