Verdachte speedbootongeluk Vinkeveen komt vrij

De 49-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de fatale aanvaring op de Vinkeveense Plassen komt op vrije voeten. Dat meldt de rechtbank in Utrecht vrijdag. Bij het bootongeval begin augustus kwamen twee mannen om het leven.

De Oosterbeker die de speedboot bestuurde, kan op basis van nieuwe stukken in het dossier niet langer vast worden gehouden. Daarvoor zijn ernstige aanwijzingen voor opzet of roekeloosheid voor nodig en die zijn er niet, aldus de raadkamer van de rechtbank. De man wordt nog wel verdacht van dood door schuld.

De rechter-commissaris wilde de man al eerder vrijlaten maar justitie ging daar met succes tegen in beroep. Toen waren er volgens de raadkamer wel voldoende ernstige bezwaren om de bestuurder vast te houden.

Bij het ongeluk voer de speedboot in op een sloep met daarin vier mannen. De schipper zou veel te hard hebben gevaren en ging er na de aanvaring vandoor. De politie wist hem en vier andere verdachten echter snel op te sporen. De andere vier kwamen kort na hun arrestatie al vrij.