Hennis: pas in juni kennis over legergifstoffen

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft in juni voor het eerst gehoord over berichten dat medewerkers van defensie jarenlang zijn blootgesteld aan giftige stoffen. Dat zei de bewindsvrouw vrijdag in Den Haag.

"Daarvoor was ik niet met de problematiek geconfronteerd", aldus Hennis. "Dat is gebeurd in juni. Later die maand heb ik een brief aan de kamer gestuurd, dat ik alle klachten serieus neem. Dat we een loket hebben ingesteld waar mensen zich kunnen melden en dat ik een onderzoek laat uitvoeren. Dat onderzoek is gaande."

Hennis verwacht de Tweede Kamer niet op korte termijn uitsluitsel te kunnen geven over het onderzoek, maar wel nog voor het einde van dit jaar. "Het is van belang, ook voor de betrokken medewerkers, dat alle informatie boven tafel komt."

Defensie zou al vijftien jaar weten dat medewerkers zijn blootgesteld aan hoge concentraties van een zeer kankerverwekkende stof, zo meldde de Volkskrant donderdag op basis van meetrapporten uit 1999 en 2002. Personeel van defensie heeft op verschillende legerbasissen materiaal van de Amerikanen onderhouden. De verf en lak die hiervoor werd gebruikt, waren voorzien bevat het zeer giftige chroom-6.