Rusland: Krim-goud moet terug

Rusland vindt de beslissing van het Allard Pierson Museum in Amsterdam om de betwiste Krim-collectie voorlopig in bewaring te houden "ongerechtvaardigd". Het Russische ministerie van van Cultuur heeft dat laten weten aan het persbureau Ria Novosti.

Moskou stelt dat er geen juridische basis is om de collectie met gouden voorwerpen in Amsterdam te houden en wil dat Nederland de spullen teruggeeft aan musea op de Krim.

Zowel Oekraïne als Rusland eist de collectie op. Het Allard Pierson Museum vreest een claim, als de collectie aan een van de eisers wordt overgedragen. Het museum wil dat risico niet lopen en liet woensdag weten een oordeel van de rechter of arbiter af te wachten.

De kostbare voorwerpen van de tentoonstelling 'De Krim, goud en geheimen van de Zwarte Zee' zijn uitgeleend door musea op de Krim. Het getouwtrek ontstond toen Rusland in maart de Krim van Oekraïne afpakte.

Update 11.37 uur:
Bij monde van persbureau Novum de volgende informatie: Het Russische ministerie van cultuur vindt het onrechtvaardig dat het Allard Pierson Museum het goud uit de tentoonstelling De Krim - Goud en Geheimen van de Zwarte Zee voorlopig in bezit houdt. De regering gaat zich desondanks niet met de zaak bemoeien. "Het ministerie houdt de situatie in de gaten", laat een woordvoerder van het ministerie weten aan Russische media. 

Volgens de Russische regering is het standpunt van het museum 'nauwelijks legaal'. Volgens Rusland moet het goud terug naar de musea, waarvan er vier in de Krim staan. Ook Oekraïne eist de uitgeleende voorwerpen terug.

"Maar de betrokken musea moeten er samen uitkomen", gaat hij verder. Het Allard Pierson Museum kwam woensdag met een verklaring over de tentoonstelling die volgende week zondag eindigt. Het museum houdt de voorwerpen in bezit, onder meer uit angst voor claims.

De tentoonstelling met onder meer een zwaardschede en een pronkhelm ging in februari van start. Een maand later werd de Krim geannexeerd door Rusland. Het museum in Amsterdam heeft de afgelopen maanden claims uit de Krim en Oekraïne op de mat gekregen.

Rusland: Krim-goud moet terug
De collectie is z'n gewicht in goud waard. (Foto: ANP)