Hogere straf voor verkrachter wildplassers

Een 27-jarige man uit Sneek die zich ruim twee jaar aan wildplassende vrouwen heeft vergrepen op festivals, heeft een langere gevangenisstraf. De Fries werd donderdag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden. De rechtbank in dezelfde plaats had hem eerder tot negen maanden veroordeeld.

Boven op zijn celstraf kwam het hof bovendien, net als de rechtbank, tot een voorwaardelijke straf van nog eens vijftien maanden als hij binnen vijf jaar nog eens de fout in gaat. De Fries moet zich bovendien laten behandelen en mag bovendien vijf jaar ook geen buitenfestiviteiten met livemuziek bezoeken. Dat wordt gecontroleerd met een enkelband.

Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel geëist tegen de festivalaanrander. Hij vergreep zich aan vrouwen tijdens evenementen als Lowlands, de Sneekweek en de Harlinger Visserijdagen. In totaal werden twaalf vrouwen het slachtoffer. In acht gevallen was sprake van verkrachting, vier keer van aanranding.

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan een 'ziekelijke stoornis in de vorm van agressief seksueel gedrag en een onrijpe gewetensontwikkeling'. De rechters stelden desondanks dat de man een 'ontoelaatbare inbreuk' heeft gemaakt op de lichamelijke integriteit van de vrouwen en hun 'algemene gevoel van veiligheid'.

De Fries werd naar eigen zeggen 'getriggerd' wanneer hij zag dat vrouwen van plan waren om te gaan 'wildplassen'. Hij volgde ze dan en wanneer ze in gehurkte houding zaten, rende hij op ze af. Vervolgens wreef hij met zijn hand over en tussen de schaamlippen van de vrouwen. Bij sommigen ging hij verder. De handelingen duurden vaak enkele seconden. Daarna rende de man weg.