Kabinet: radicale jongeren worden aangepakt

Radicaliserende jongeren worden wel degelijk hard aangepakt. Dat stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag in reactie op kritiek van oppositiepartijen dat het kabinet te afwachtend reageert bij de aanpak van deze jongeren. Met een 'breed pakket' aan maatregelen worden deze jongeren aangepakt, aldus een woordvoerder.

Zo worden volgens het ministerie maatregelen genomen om de voorkomen dat jongeren die mee willen doen aan de jihadstrijd in Irak Nederland uit kunnen reizen. Verder worden de uitkeringen van Nederlandse jihadstrijders in het Irak en Syrië stopgezet en wordt hun paspoort afgepakt. Waar nodig worden ook banktegoeden van jihadstrijders bevroren.

Voor het CDA gaan die maatregelen niet ver genoeg. Fractievoorzitter Sybrand Buma vindt dat het kabinet de steun van Nederlandse jongeren aan de jihadstrijd en Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) harder moet aanpakken, zo laat Buma donderdag weten. Zo moet verheerlijking van terroristisch geweld strafbaar worden gesteld.

Verheerlijking van terroristisch geweld heeft volgens Buma op dit moment geen rechtsgrond in de wet. "Dit is het vaak het begin van radicalisering. Door verheerlijking strafbaar te stellen kun je radicalisering in een vroeg stadium aanpakken."

Op Twitter uitte PVV-leider Geert Wilders ook flinke kritiek op het beleid. "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Pak alle ISIS-aanhangers nu op, zet ze vast," schrijft Wilders, die ook oppert de jongeren het land uit te zetten. "En grenzen dicht. No more islam."

De VVD, de partij van beide bewindspersonen op het ministerie van Veiligheid en Justitie, laat weten dat de jongeren onder de huidige wetgeving al hard aangepakt kunnen worden. Zo riepen de demonstranten bij de recente IS-demonstraties in Den Haag haatzaaiende en opruiende teksten, waarmee ze een terroristische organisatie faciliteren. "Volgens mij vallen de serieuze gevallen dus onder de huidige wet", zegt VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff.

Dijkhoff waarschuwt echter ook dat het beleid niet te ver mag doorschieten. "We moeten ook niet elke recalcitrante puber die een keer een achterlijke tweet stuurt oppakken, maar de hardere kern pakken onder de zwaardere terrorismewetten."