DNB: meer criminaliteit mobiel bankieren te verwachten

Door de groeiende populariteit van mobiel bankieren zullen criminelen zich meer op deze vorm van bankieren gaan richten. Banken moeten daarom de balans bewaren tussen het uitbreiden van de functionaliteit van de app en het behouden van de veiligheid. Ook consumenten moeten verstandig met bankapps omgaan. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag na onderzoek onder 2200 personen.

Bankieren via een app van de bank is in korte tijd erg populair geworden, constateert de centrale bank. Een op de vier consumenten doet minstens eens per week bankzaken via de bankapp op de smartphone. Vooral voor het checken van het saldo en het overboeken van kleine bedragen is de smartphone handig, geven de meeste ondervraagden aan.

Grote bedragen overmaken en overboeken naar nog niet eerder gebruikte rekeningen is bij de meeste banken niet mogelijk zonder extra verificatie. Die beperking maakt het veiliger, vindt DNB. "Je kunt mobiel bankieren vergelijken met een brommobiel. Je mag er op jonge leeftijd de weg mee op, maar met een beperkt rijbewijs en zonder dat je de snelweg op kunt. Op de snelweg rijden met een brommobiel zou ook niet veilig zijn", aldus een woordvoerder.

DNB verwacht van banken dat ze de apps veilig houden, ook als ze de functionaliteit willen vergroten. Hoewel de centrale bank innovatie aanmoedigt, is het 'goed om te blijven beseffen dat banken omwille van de veiligheid in de toekomst mogelijk nee moeten zeggen tegen nieuwe functies voor de apps, ook als consumenten dat willen', aldus de zegsman.

Op dit moment vindt 65 procent van de consumenten dat bankieren met een smartphone 'voldoende veilig tot zeer veilig' is, blijkt uit het onderzoek. DNB is het daarmee eens. Maar ook consumenten hebben een eigen verantwoordelijkheid en moeten zorgvuldig moeten omgaan met de app, doceert DNB. "Gebruik mobiel bankieren net als je je portemonnee gebruikt, die laat je ook niet rondslingeren", zegt de zegsman.