Bijlmerpark wordt Nelson Mandelapark

Het Bijlmerpark in Amsterdam wordt het Nelson Mandelapark. Het college is akkoord gegaan met de nieuwe naam, maakte de gemeente donderdag bekend. De stad wil de in 2013 overleden oud-president van Zuid-Afrika en zijn band met Amsterdam eren door het park naar de vrijheidsstrijder te vernoemen.

De gemeenteraad moet het besluit in oktober nog formeel goedkeuren. De vorige raad had een initiatiefvoorstel ingediend om een plek in Amsterdam naar Mandela te vernoemen. Naast het Bijlmerpark in Zuidoost waren ook het Hoekenrodeplein, de kop van het Java-eiland, het Osdorpplein en de Sausalitolaan in de running.

Amsterdammers konden vanaf 24 februari een maand lang stemmen op hun favoriete locatie. Dat werd het Bijlmerpark met ruim 37 procent van de stemmen.

Wanneer het park officieel wordt omgedoopt tot Nelson Mandelapark is nog niet bekend. Dat zal 'op passende wijze' gebeuren, aldus de gemeente. Mandela bezocht Amsterdam vijf keer na zijn vrijlating in 1982. De apartheidsstrijder zat 27 jaar vast. Hij ontving in 1999 een gouden medaille van de stad Amsterdam.