Iets minder winst voor Rabobank

Rabobank heeft in het eerste halfjaar de winst met drie procent zien dalen tot 1,08 miljard euro. De daling kwam door de overheidsheffing op de bankensector vanwege de nationalisatie van SNS Reaal. Rabobank was daar 214 miljoen euro aan kwijt. Dat stelt de coöperatieve bank donderdag bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

Rabobank hield vanwege de SNS-heffing onder de streep ook minder over aan de bankactiviteiten in Nederland, met een daling van de nettowinst met 45 procent tot 341 miljoen euro. Ook uit de leaseactiviteiten en uit de internationaal bankactiviteiten hield Rabobank minder over. De verliezen op vastgoed werden echter flink teruggebracht: van 189 miljoen euro vorig jaar, naar negentig miljoen euro dit jaar.

Zonder de eenmalige last verbeterde het resultaat van het binnenlandse bankbedrijf. De afschrijvingen op papier op slechte leningen lagen ongeveer even hoog als vorig jaar, 1,2 miljard euro.

Dankzij vervroegde aflossing op hypotheekleningen in Nederland daalde de kredietportefeuille van de Rabobank Groep licht tot 433,2 miljard euro. Het eigen vermogen bedroeg 39,9 miljard euro, een stijging van een procent.

De financiële ratio's van Rabobank daalden iets. De common-tier-1-ratio, de verhouding tussen het kernkapitaal en de gewogen activa, kwam 0,9 procentpunt lager uit op 12,6 procent. De leverageratio, de ongewogen verhouding, daalde met 0,2 procentpunt tot 4,6 procent.

Rabobank weet nog niet wat de resultaten gaan zijn van de Asset Quality Review, de uitgebreide doorlichting van de balans door de Europese Centrale Bank. Voor de tweede jaarhelft verwacht de bank een 'voorzichtig doorzettende economisch herstel'. Het opgelaaide handelsconflict met Rusland kunnen echter wel een 'beperkte' negatieve invloed hebben. De voormalige boerenleenbank heeft nog altijd veel klanten onder tuinders.