Ontleding dode walvis begonnen

Onderzoekers zijn begonnen met het ontleden van de dode walvis die woensdagavond naar het strand van Scheveningen is getrokken. In de loop van de dag wordt mogelijk meer bekend over de doodsoorzaak, zegt een woordvoerder van natuurhistorisch museum Naturalis.

Inmiddels is duidelijk dat het om een mannelijke vinvis van 16,80 meter lang gaat. Het ontleden begon rond 10.00 uur. Ongeveer zeven medewerkers van het museum en deskundigen van de Universiteit Utrecht zijn op het strand om de walvis te ontleden. "De voorbereidende werkzaamheden zijn al om 07.00 uur begonnen", zegt de woordvoerder.

Er kan alleen worden gewerkt zolang het licht is. "We hopen de klus vandaag nog te klaren maar je weet niet wat je tegenkomt", zegt de woordvoerder. "Als het dier al langere tijd dood is kunnen darmgassen zich ophopen en bestaat er explosiegevaar. Dan moet je voorzichtiger te werk gaan en kan de hele operatie tot morgenochtend duren."

De bedoeling is dat het skelet wordt toegevoegd aan de collectie van Naturalis. De onderzoekers van de Universiteit Utrecht nemen vlees en parasieten van de walvis mee voor verder onderzoek. Het is nog niet met zekerheid te zeggen om wat voor walvis het gaat omdat het kadaver nog op zijn rug ligt. "Maar we vermoeden dat het om een vinvis gaat", zegt de woordvoerder.

De walvis werd woensdag gevonden door een visser voor de kust van Katwijk. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft het zoogdier met reddingsboten richting het strand getrokken omdat het anders de scheepvaart zou belemmeren.