Pentagon waarschuwt voor scheurtjes in F-16

Het Pentagon heeft Nederland en andere afnemers van de F-16 gewaarschuwd dat er scheurtjes in het tweezitsmodel van het jachtvliegtuig kunnen zitten. Dat meldt de Amerikaanse website Defense News.

De meestgebruikte versie van de F-16 heeft plaats voor één inzittende, maar voor bijvoorbeeld trainingsdoeleinden bestaan er ook varianten met twee stoelen. Eind vorige maand ontdekte de Amerikaanse luchtmacht scheurtjes op een F-16D, een tweezitsmodel.

De enige tweezitsvariant die Nederland heeft is de F-16B, maar bij extra controles bleken ook vliegtuigen van dit type de scheurtjes te hebben. Het Pentagon heeft alle landen met de F-16B of de F-16D aangeraden op scheurtjes te controleren.

Na een controle in de Verenigde Staten bleek dat met 82 van de 157 dienende F-16D's voorlopig niet meer kan worden gevlogen. Hierdoor dreigt het trainingsprogramma voor piloten vertraging op te lopen.

Het B-model wordt in de Verenigde Staten niet meer gebruikt, maar nog wel in Turkije, Israël, België, Pakistan, Denemarken, Noorwegen en dus Nederland. De scheuren zouden opduiken tussen de voorste stoel en de achterste stoel. Het is nog niet duidelijk of al scheurtjes zijn gevonden bij Nederlandse vliegtuigen.

De oorzaak van de scheurtjes wordt nog onderzocht. Ook wordt bekeken hoe de vliegtuigen kunnen worden gerepareerd. Mogelijk kunnen de scheuren worden gelast, anders moet het onderdeel waar de scheuren in zitten worden vervangen.