Duitsers opgepakt in Ferguson

Twee Duitse journalisten zijn in Ferguson gearresteerd en urenlang vastgehouden. Dat meldt het Duitse TheLocal.de.

Een van de journalisten stelt gedesillusioneerd: "Om gearresteerd te worden en door de politie te worden toegeschreeuwd en onbeschoft behandeld te worden, moest ik naar Ferguson en St. Louis in de VS afreizen."

De twee, Ansgar Graw en Frank Hermann, deden verslag in de belegerde voorstad van St. Louis. Ze wilden op een 'vrijwel verlaten straat' enkele foto's schieten, maar werden direct verteld op te hoepelen 'om veiligheidsredenen.'

"Er was geen sprake van demonstraties of geweld", stellen de journalisten. "Er was geen dreiging, alles verliep volledig vredevol en we zeiden dat we zouden blijven om de foto's die we wilden nemen te schieten."

Een agent reageerde: "Okee, maar alleen als je in beweging blijft. Zodra je blijft staan word je gearresteerd. Laatste waarschuwing." Toen de agent vervolgens om zijn naam werd gevraagd, gaf hij de naam Donald Duck op.

De journalisten werden daarop gearresteerd en ruim drie uur vastgehouden. Toen ze de Amerikaanse coppers om water vroegen werd dit hen geweigerd. Verzoeken om een wettelijk toegestaan telefoongesprek werden met 'later' beantwoord. Zonder aanklacht of uitleg werden de twee drie uur later weer naar buiten geschopt. 

Graw, die nooit eerder is gearresteerd, stelt: "Dit was een heel nieuwe ervaring. Ik ben in verschillende conflictzones geweest: ik was er tijdens de burgeroorlog in Georgië, de Gazastrook, bezocht illegaal Kaliningrad toen de Sovjet-Unie nauwelijks door Westerlingen kon worden bezocht, ik ben in Irak geweest, Vietnam en China, heb Cubaanse dissidenten ontmoet. Maar om gearresteerd, toegeschreeuwd en ruw behandeld te worden, moest ik naar (...) de VS afreizen."

Update 21.48 uur: 
Omdat in de reacties werd afgevraagd of een oorlogsjournalist die al vele decennia wereldwijd verslag doet van situaties in conflictzones, wel betrouwbaar genoeg is, is hier het hele verslag te vinden (in het Duits).

Wellicht ten overvloede: Die Welt wordt gezien als één van de betrouwbaarste media van Duitsland. Tevens is er een filmpje in het artikel te vinden.