CU: medische hulp nodig in Irak

De jezidi's, christenen en andere religieuze minderheden die zijn gevlucht voor de moordende milities van Islamitische Staat (IS) hebben dringend behoefte aan medische hulp en onderdak. Dat heeft ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind woensdag laten weten vanuit de Noord-Iraakse stad Irbil.

"De steden worden hier overstelpt met vluchtelingen. Er is een schreeuwend tekort aan artsen en verpleegkundigen", zegt Voordewind. "De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, voorziet de vluchtelingen weliswaar van voedsel en water, maar medicijnen en onderdak kunnen zij niet leveren. Men smeekt om betere huisvesting en in de ziekenhuizen worden vluchtelingen niet behandeld omdat ze geen geld hebben."

Het aantal vluchtelingen in Irbil is volgens Voordewind inmiddels opgelopen tot honderdduizend. "De meeste families die hier aankomen hebben een of twee dagen eerder een bedreiging gekregen: of ze vertrekken of ze bekeren zich tot de islam, anders volgt de dood", aldus het Kamerlid. "Deze mensen hebben op hun vlucht bijna alles moeten achterlaten Vandaag sprak ik een vrouw die haar gehandicapte man moest achterlaten omdat hij niet kon lopen."

Het Kamerlid is blij dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft aangegeven dat Nederland militaire hulp niet uitsluit. "De hartenkreet is: alsjeblieft, EU, bevrijd ons van de jihadisten zodat we terug naar huis kunnen." Al is het nog maar de vraag of deze mensen überhaupt kunnen terugkeren omdat ook bekenden zich tegen hen hebben gekeerd, aldus Voordewind.

Voordewind is naar het noorden Irak afgereisd om met eigen ogen te bekijken of de overwegend christelijke vluchtelingen, voldoende hulp krijgen en of de toegezegde hulp hen ook bereikt. Zijn bevindingen zal hij bij terugkomst delen met minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA). De komende dagen spreekt Voordewind nog met verschillende hulporganisaties, ook spreekt hij met vertegenwoordigers uit het Koerdische parlement.