Eerste 'nee'-stem in Cubaans parlement

Het is nog nooit eerder voorgekomen: een Cubaanse politicus die bij een stemming in het parlement tegen stemt. Maar uitgerekend de dochter van president Raul Castro weigerde in te stemmen met een wet, omdat die volgens haar niet ver genoeg ging.

Mariela Castro was van mening dat een nieuwe wet die de rechten van arbeiders moet beschermen niet ver genoeg gaat bij het voorkomen van discriminatie van mensen met hiv of een afwijkende genderidentiteit. Ze stemde daarom tegen de wet.

"Het is de eerste keer, zonder twijfel", zei historicus en voormalig Cubaans diplomaat Carlos Alzugaray. Hij wees erop dat zelfs een uiterst omstreden wet over het verhogen van de pensioenleeftijd unaniem door het parlement werd aangenomen.

De 612 zetels tellende Nationale Assemblee komt twee keer per jaar bijeen om bij handopsteken wetten goed te keuren. Slechts weinigen wisten dat bij de stemming op 20 december Mariela Castro - als enige - tegen had gestemd. Dat kwam pas aan het licht toen de wet waar ze tegen stemde deze zomer van kracht werd.

Analist Arturo Lopez-Levy zei dat er nu 'mogelijk deuren richting andere belangrijke initiatieven op een kier worden gezet'. Mariela Castro zelf liet eerder weten dat er wat haar betreft meer mag worden gedebatteerd in het parlement.

Sommigen zijn sceptisch. "Ik zou zeggen dat dit eerder laat zien waar Mariela mee weg kan komen, dan dat dit laat zien waar de gemiddelde parlementariër mee weg kan komen", aldus hoogleraar Ted Hanken van het Baruch College in New York.

Raul Castro, die het stokje heeft overgenomen van zijn broer Fidel, is zelf langzaam aan bezig Cuba te hervormen. Zo begint er een private sector te ontstaan en is het gehate uitreisvisum geschrapt. Hij heeft echter duidelijk gemaakt dat de Communistische Partij de enige partij in Cuba zal blijven.