Tweede oud-handelaar Rabobank bekent schuld

Een voormalig handelaar van Rabobank in Londen heeft in de Verenigde Staten bekend een rol te hebben gespeeld in de fraude met rentetarieven. De FBI meldde dat maandag. De Britse handelaar is de tweede werknemer van Rabobank die toegeeft deel te hebben genomen aan de Libor-fraude.

De man, Paul Robson, krijgt pas halverwege 2017 zijn straf te horen. Volgens het Amerikaanse ministerie van justitie staat vast dat Robson en zijn medeplichtigen de markt manipuleerden voor eigen gewin. Justitie onderstreept dat het naast instituties ook individuen verantwoordelijk wil stellen voor hun betrokkenheid bij het interbancaire renteschandaal.

In juni bekende een Japanse medewerker van Rabobank al schuld in New York. De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder zei toen naar aanleiding van de bekentenis dat de fraude met de Libor-rente 'de eerlijkheid van het financiële systeem heeft aangetast'.

Rabobank heeft vanwege de fraude vorig jaar een boete van bij elkaar 774 miljoen euro betaald aan justitie in de VS en Groot-Brittannië en aan De Nederlandsche Bank (DNB). Rabobank was met onder meer Barclays, RBS en UBS betrokken bij het manipuleren van de rentebenchmarks tussen 2006 en 2011.